Last van wespen?

Vul hieronder uw postcode of plaatsnaam in en vind een wespenbestrijder bij u in de buurt.

Wespen en wespachtigen in Nederland

In Nederland leven een aantal wespensoorten en wespachtigen. Veel mensen weten niet dat mieren ook tot de wespachtigen behoren. Deze zijn afstammelingen van de gravende wespensoorten. Er bestaan daarnaast ook nog mierwespen. 

De gewone wesp

De meest voorkomende wespensoort in Nederland is de gewone wesp (Latijn: Vespula vulgaris). Deze wesp kan vervelend zijn, en steekt. Deze wespensoort maakt zijn wespennest van papier. De wespenbestrijder verwijdert vaak wespennesten van deze soort. 

De Duitse Wesp

De gewone wesp is echter niet alleen in Nederland. Een andere veelvoorkomende wespensoort is de Duitse wesp. Deze wespensoort maakt zijn wespennest ook van papier. Dit is dus ook een papierwesp. Ook de wespennesten van deze soort moet vaak worden verwijderd door de wespenbestrijder, omdat de Duitse wesp zijn nest erg agressief bewaakt en verdedigt.

De gewone wesp en de Duitse wesp zijn uit op zoetigheid, en daarom worden deze twee wespensoorten samen ook wel de 'limonadewespen' genoemd. Deze twee wespensoorten zijn erg moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ze verschillen van elkaar in tekening op het lijf. Echter is er dan ook weer een verschil tussen mannetjeswespen, vrouwtjeswespen en de koningin.

We zullen het verder nog hebben over de graafwesp, de galwesp en de hoornaar.

De graafwesp

hieronder staat een video over de graafwesp

De graafwesp maakt dus geen wespennest zoals de gewone wesp en de Duitse wesp. Daarom krijgt de wespenbestrijder sporadisch een aanvraag voor het verwijderen van deze wespensoort.

De galwesp

De galwesp legt zijn eitjes niet in een wespennest zoals de Duitse wesp, maar op de bladeren van planten. Hierdoor kan deze wesp soms overlast veroorzaken in de (achter)tuin. Het komt dan ook wel eens voor dat een wespenbestrijder een aanvraag krijgt voor het verwijderen van de galwesp.

Hoornaar

Dit is een niet veelvoorkomende wespachtige. Hij kan zonder problemen tot twee keer zo groot worden als een gewone wesp. 3 centimeter is hierbij niet ongewoon. Het is dan ook normaal dat wanneer iemand deze wespachtige voor het eerst ziet, best wel kan schrikken. Het is een soort superwesp. Toch hoeven wij niet bang te zijn voor deze wespachtige. Deze is namelijk niet uit op zoetigheid, en komt daardoor minder vaak in de buurt van mensen. Bovendien is de hoornaar minder agressief dan de limonadewespen. De steek van een deze wespachtige kan erg pijnlijk zijn. De hoornaar heeft het eerder gemunt op kleine insecten en libelles. De hoornaar bouwt zijn nest af en toe in en rondom huizen, waardoor deze wespachtige toch overlast kan veroorzaken. In dat geval kunt u een wespenbestrijder inschakelen die het wespennest zal verwijderen.