Last van wespen?

Vul hieronder uw postcode of plaatsnaam in en vind een wespenbestrijder bij u in de buurt.

Een wespennest

Een wespennest wordt gebouwd door een koningin. Dit is een bijzonder soort wesp binnen de kolonie, die als enige de herfst overleeft, overwintert en dan eitjes legt in het zojuist gebouwde nest. Zij heeft in het voorafgaande jaar diverse malen gepaard met mannetjes, waarvan het sperma in een aparte ruimte in haar lichaam is opgeslagen. Dit, en de eitjes draagt ze dus de volledige winter door tot soms wel 6, 7 maanden. Ze kan bevriezing overleven.

Het wespennest dient dus als opbouwplaats voor de kolonie en bevat raten en cellen. Het wordt gemaakt van fijngekauwd hout dat met het speeksel van de koningin een soort papier / karton vormt. Heel kunstig bouwt ze daarvan het wespennest.

Gezien bovenstaande kunt u zich afvragen waarom we deze wonderlijke beestjes dan moeten doden. Men moet dan dus echter bedenken dat er enorm veel wespen zijn en er, ook met alle wespennesten die verwijderd worden, nog meer dan voldoende wespen overblijven. 

In één kolonie kunnen gemakkelijk 5000 wespen voorkomen. De meeste wespennesten worden gebouwd in holtes onder de grond of in bomen. Echter, als het gaat om leefgebied van mensen, kan het vervelend worden. Want ook holtes onder dakpannen, dakbedekkingen, hoekjes en gaatjes in schuren en andere zich in en om het huis bevindende zaken, kunnen door de koningin gezien worden als een schitterende plaats voor een wespennest. Het gevolg is overlast, want met 5000 wespen in de buurt, ben je niet meer veilig met limonade, cola, vlees en andere etenswaren of gewoon doordat je in de buurt van het nest komt. 

Jaarlijks stijgt het aantal wespen en als we niet uitkijken gaan ze op grotere schaal een plaag vormen. Kortom genoeg redenen om een wespennest dat overlast veroorzaakt, te verwijderen.